Vorming en ervaring

Psycholoog Ben Van Nieuwenhove in praktijk
Psycholoog Ben Van Nieuwenhove in praktijk

Theoretisch werk, opleiding en de eigen analyse


Theoretisch werk en andere engagementen

Een andere peiler in het werken als psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus vraagt om steeds opnieuw te proberen begrijpen naar wat er veranderd in de maatschappij en welke implicaties dit heeft op de symptomen van mensen. Dit kan via theoretisch werk. Op dit vlak houd ik mij hoofdzakelijk bezig met:

  • De ethiek van het psychoanalytisch en psychotherapeutisch werken 
  • Cultuurschok en culturele diversiteit
  • Groepsvorming
  • Kunst 
  • Subjectwording: hoe men als psychisch wezen tot stand komt
  • Psychosen
  • Angst
  • Depressie
  • Relationele moeilijkheden
  • Seksuele identiteit 

Naast het theoretisch werk ben ik ook lid van het Gezelschap voor psychoanalyse en psychotherapie en zetel ik ook in de raad van bestuur als cartelverantwoordelijke. Door de ontmoetingen en gesprekken met de andere leden ontstaat er andere manier mezelf en mijn houding in het klinisch werk te ondervragen. In deze vereniging wordt er ook onderwijs voorzien in het vormingsinstituut waar ik jaarlijks probeer een seminarie of twee te volgen. Daarnaast studeer ik ook verder via cartels. Het cartel is een werkvorm waarbij men samenkomt met 4 mensen en een plus-un. Het doel hiervan is om de eigen interpretatie van bepaalde theorieën en teksten uit te dagen door deze te bespreken met anderen.  

Ervaring en opleiding

In 2016 ben ik afgestudeerd als psycholoog aan de Universiteit van Gent.
In 2020 volgde het afstuderen van het vierjarig postgraduaat in psychoanalytische therapie met volwassenen. 

Mijn eerste ervaring als psycholoog heb ik opgedaan in de gevangenis van Antwerpen, waar ik werkte met geïnterneerde personen. Daarnaast was ik werkzaam in een beschut woonproject voor personen met psychiatrische problematiek.  

In 2017 ben ik met deze praktijk gestart in Aalst
In 2021 heb ik ook een praktijk gestart in Gent. Hier werk nu full-time.

Daarnaast volg ik supervisie. Supervisie is noodzakelijk om zichzelf als therapeut in vraag te stellen.

De eigen analyse

De Psychoanalyse is duidelijk als het gaat over het werken als psychoanalyticus en psychotherapeut: het vraagt een eigen doorgevoerde analyse. Dat betekent dat je voor langere tijd meerdere keren per week gaat spreken via de vrije associatie bij een psychoanalyticus. Dat heeft meerdere redenen. Het nodig om je eigen problemen te behandelen voor je naar de problemen van anderen gaat luisteren. Het is nodig om het eigen subjectieve verhaal te ondervragen en te begrijpen op welke manier je zelf bent omgegaan met de moeilijkheden van het leven. Dit stelt de psychoanalyticus in staat om naar anderen te luisteren zonder hen te onderwerpen aan bepaalde idealen. Via de eigen analyse heb ik het vertrouwen gevonden om deze praktijk te dragen. Daarnaast stelt het me in staat om zo veel mogelijk ruimte te creëren voor anderen om te komen spreken op diens eigen wijze. Verder heeft mijn eigen analyse er voor gezorgd dat ik besef wat het kan vragen om te veranderen en het eigen lijden te dragen. 

Ervaring psycholoog Ben Van Nieuwenhove